Conferința „Valori UE care transcend granițele” – o celebrare a Zilei Cooperării Interreg 2024

În 27 noiembrie 2024, la Oradea, a avut loc conferința „Valori UE care transcend granițele”, un eveniment dedicat celebrării Zilei Cooperării Interreg 2024, organizat de Programul Interreg VI-A România-Ungaria în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Reunind peste 120 de participanți, conferința a fost un prilej de explorare a relațiilor româno-ungare și de a reflecta asupra valorilor care ne unesc ca națiuni europene. precum și asupra importanței cooperării transfrontaliere.

Discursuri de deschidere

Evenimentul a fost deschis de domnul  Gabriel Traian Ghilea, Subsecretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, și de doamna Ruxandra Țuțuianu, Șef serviciu, reprezentând Autoritatea de Management a Programului. Intervențiile lor au subliniat impactul transformator al Uniunii Europene și al programelor Interreg asupra regiunii de graniță dintre România și Ungaria, evidențiind modul în care aceste programe au contribuit la crearea unui mediu de viață mai bun și mai prosper, prin abordarea eficientă a nevoilor esențiale ale comunităților, cum ar fi protecția mediului, calitatea apei, conectivitatea, ocuparea forței de muncă, sănătatea și managementul riscurilor.

Discursul principal: Adrian Cioroianu

Momentul central al conferinței a fost discursul susținut de domnul Adrian Cioroianu, istoric și diplomat de prestigiu, profesor la Universitatea din București, fost ambasador al României la UNESCO și fost Ministru al Afacerilor Externe. Cu o perspectivă captivantă asupra istoriei și geopoliticii, domnul Cioroianu a evidențiat legăturile profunde dintre România și Ungaria, provocările comune și diferențele unice care ne definesc ca state vecine și membre ale Uniunii Europene.

Idei-cheie prezentate în cadrul conferinței:

  1. Cooperarea ca necesitate comună - domnul Cioroianu a subliniat că Uniunea Europeană reprezintă „casa comună și necesitatea” pentru România și Ungaria. Într-un context global dominat de marile puteri, Uniunea Europeană oferă singura cale viabilă pentru dezvoltare sustenabilă.
  2. Valorizarea potențialului cultural ca punte de legătură – a fost subliniată importanța redescoperirii și promovării patrimoniului cultural comun, inclusiv a operelor uitate, ca mijloc de întărire a legăturilor transfrontaliere și de consolidare a unei identități comune.
  3. Dialogul, instrument pentru depășirea barierelor – o sesiune interactivă cu publicul a demonstrat importanța dialogului deschis în depășirea provocărilor și în promovarea înțelegerii reciproce.

Conferința a fost mai mult decât o celebrare, a reprezentat o oportunitate de a reflecta asupra modului în care cooperarea și solidaritatea contribuie la construirea unei Europe mai puternice și mai incluzive.

 

Monitoring Systems

Newsletter

Subscribe to our Newsletter, in order to know the lattest news about the Programme.

DISCLAIMER: The content of this website does not necessarily represent the official position of the European Union.
Copyright © BRECO. All rights reserved.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram